Live Muziek Therapie
Doel:
1. Met muziek binnendringen in het brein van de deelnemers en door ze uit te dagen mee te doen, door mee te zingen en te bewegen, verbindingen maken tussen de verschillende hersengebieden, zodat de hersenactiviteit wordt ge(re)activeerd en zodoende de kwaliteit van leven een positieve impuls krijgt.
2. Plezierbeleving; Door te zingen komt de stof endorfine op natuurlijke wijze vrij en dat geeft een “feelgood”-gevoel bij de deelnemers, waardoor de sessies als een prettige dagonderbreking worden ervaren en zodoende doel 1 op een aangename wijze ondersteunen.
Wetenschap:
De wetenschappers zijn het allemaal eens dat muziek een positieve invloed heeft op ons brein. Dit werd al lange tijd vermoed, maar sinds enkele jaren ook bewezen. Vast staat dat het deel van het brein dat het langst in tact blijft nu net het gedeelte is dat de muziek opslaat. Zelfs bij mensen in het verste stadium van dementie. Ander onderzoek geeft aan dat vooral de muziek tussen je 10e en 20e levensjaar je hele leven bij je blijft. Immers dat is de periode dat je van kind volwassen wordt, voor het eerst uitgaat en verliefd wordt, en op ontdekkingstocht gaat. De muziek uit deze periode herinnerd je telkens weer aan deze spannende tijd. Nu is aangetoond dat we met deze muziek binnen komen in het brein is het van belang om vervolgens verbindingen te maken tussen de verschillende hersengebieden om zodoende de hersenactiviteit weer een boost te geven.
Vorm:
Om de deelnemers uit de tent te lokken is het van belang binnen te dringen met de muziek uit “hun tijd”. Met een gemiddelde leeftijd van 80 betekent dat muziek uit de jaren 50. Vervolgens moeten ze worden uitgedaagd om mee te doen. Voor een ervaren zanger/entertainer is dit dagelijkse kost en daarom heeft dat onze voorkeur. Meezingen maakt al heel wat los, maar als de deelnemers ook nog kunnen meebewegen dan worden er extra verbindingen gemaakt tussen de verschillende hersengebieden. Hoogbejaarden met dementie, die vaak ook nog rolstoel-gebonden zijn, zijn beperkt in hun mogelijkheden om te bewegen, maar vaak lukt handenklappen, of juijen(heen en weer schommelen) wel. Ook zijn er altijd tamboerijnen aanwezig voor de enthousiastelingen en op deze manier kunnen ze toch op een heel ontspannen en gezellige wijze participeren.
Werkvormen:
Er is gekozen voor 2 werkvormen. De eerste is een “karaoke-opstelling”, waarbij de tekst op een scherm meeloopt met de muziek en de deelnemers dus kunnen meelezen wat ze moeten zingen. Daarbij waren ook 8 microfoons aangesloten, zodat ze het gevoel kregen echt te zingen en een spannende belevenis te ervaren. Voor deelnemers die dit niet durfden waren 3 tamboerijnen beschikbaar, zodat ze toch mee konden musiceren. De andere werkvorm is de “kampvuur-opstelling”, waarbij de artiest alleen de gitaar ter hand neemt en in kleine kring bekende liedjes zingt met de deelnemers. Ook hierbij waren de tamboerijnen beschikbaar. Beide werkvormen kunnen in een sessie worden afgewisseld